Wanneer vertel je je nieuwe liefde dat je seksueel misbruikt bent?

Als je een nieuwe liefde hebt, is alles leuk aan hem of haar. En Als jullie samen zijn lijkt de tijd stil te staan. Van zoenen gaan jullie steeds verder. Misschien ben je snel klaar voor ‘het’, misschien wil je er liever mee wachten. Maar hoe dan ook reist de vraag: ‘Wanneer vertel ik mijn nieuwe liefde over mijn seksueel misbruik verleden?’ Want hoe zal je nieuwe liefde reageren en naar je kijken wanneer je het verteld hebt, Natuurlijk kan ik zijn of haar reactie niet voorspellen, maar ik kan je wel vertellen welke reacties ik heb gehad.

 

  • Zijden handschoenen reactie

 De allereerste keer dat ik het mijn nieuwe liefde vertelde dat ik seksueel misbruikt ben, reageerde hij heel lief. Huilde met me mee en op mijn angst of hij me anders zou zien, antwoordde hij nee. Wel ging hij me daarna met zijden handschoentjes behandelen en liet al het seksuele initiatief bij mij. Wat ik erg jammer vond en ik pas na een poos bespreekbaar durfde te maken.

 

  • Praktische reactie

Nadat ik alle moed verzameld had en hem mijn misbruik verleden had meegedeeld, zei hij ‘Ik vind het heel erg voor je.’ Om vervolgens te vragen: ‘Ben je er al overheen? En heb je nog last je seksueel misbruik verleden?’ Ik antwoordde: ‘Nee’.  Maar ondertussen kwam zijn reactie wel binnen zeg. Waarop hij zei: ‘Gelukkig.’ Au. Die reactie deed nog meer zeer. Maar goed, ik was toen zo verliefd dat ik zijn reactie langs me heen liet glijden. Uiteraard was dit geen blijvertje.

  • Vergelijkende reactie

Toen ik deze man vertelde over mijn seksueel misbruik verleden, schrok deze man en ik zag dat hij geraakt was. Eerst gaf hij aan dat hij het naar voor me vond en vroeg wat details. Uit zijn medeleven en vragen kon ik opmerken dat hij meer ervaring had met het onderwerp seksueel misbruik. Het bleek dat hij in zijn nabije omgeving ook iemand kende met een soortgelijke ervaring. Dit was heel prettig, waardoor we erover konden praten en ik merkte dat hij de zwaarte ervan beter begreep. Helaas bleken we verder toch geen goede match, maar ik heb warme herinneringen aan dit moment.

  • Samen reactie

Toen ik het deze man vertelde, sloeg hij een arm om me. Liet een stilte vallen en ik merkte dat hij het nieuws op zich in liet werken. Natuurlijk werd ik heel zenuwachtig en dacht ik alleen maar ‘O, jee wat zou hij nu denken?’ En toen hij ‘eindelijk’ de stilte verbrak, zei hij ‘Ik vind het fijn dat je me  over je seksueel misbruik verleden hebt verteld. Ik wou dat je dit niet had mee hoeven maken. Maar ik wil je laten weten dat ik er voor je ben. En wat we ook op dit gebied tegenkomen, dat doen we samen.’ Je snapt, deze man heb ik gehouden 😉

Tijd om je nieuwe liefde te vertellen over je seksueel misbruik verleden

Wanneer het tijd is om je aan je nieuwe liefde te vertellen over je seksueel misbruik verleden, kan alleen jij bepalen. Voel wanneer het goed voelt voor jou. Persoonlijk zou ik ermee wachten totdat je iemand wat beter kent, zodat je beter kan inschatten hoe iemand reageert. Daarnaast zou ik mijn nieuwe liefde misschien eerst met wat andere lastige onderwerpen aftasten. Dan kun je gelijk zien hoe je nieuwe liefde daarop reageert. Ook ligt het eraan hoe vaak jullie elkaar al hebben gezien en hoe openhartig jullie gesprekken zijn. Ik wachtte hiermee totdat we niet meer in de aftastende date fase waren, maar verder, de overgang naar de serieuze relatie of wanneer er al echt uitgesproken was dat we een relatie hadden.

In mijn volgende blog lees je alles over ‘Hoe vertel ik dat ik seksueel misbruik ben, het stappenplan.’

Of wil je liever lezen waarom vertellen over seksueel misbruik zo moeilijk is, dat lees je in deze blog

Wil je hulp bij het het vertellen van je seksueel misbruik verleden aan je nieuwe liefde of het verwerken van je seksueel misbruik ervaring? 

Kijk hier voor de aanpak van Therapie seksueel misbruik of maak een afspraak met Therapie seksueel misbruik. Meer informatie over de schrijfster, Gina Spierenburg, van deze blog vind je hier.