Het stappenplan vertellen over seksueel misbruik, hoe doe je dat?

Blog over het stappenplan vertellen over seksueel misbruik waarbij twee mensen aan een tafel koffie drinken geschreven door Therapie seksueel misbruik
  • Stap 1: Bepaal aan wie je je seksueel misbruik ervaring wil vertellen

De eerste stap van het ‘Stappenplan vertellen over seksueel misbruik’ is bepalen aan wie je het wil vertellen. Vooral wanneer het de eerste keer is dat je over je seksueel misbruik ervaring gaat praten is het gemakkelijker om het aan iemand te vertellen die volledig ‘los’ van de situatie staat. Die de persoon in kwestie misschien niet kent of die wat verder van je afstaat dan je familie. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin. Dan kan diegene je altijd helpen wanneer je het aan je familie vertelt. Zo wachtte een vriendin van mij in de auto toen ik het mijn ouders vertelde. Het idee dat ze in de buurt was, vond ik erg prettig. Maar ook dat ik daarna gelijk aan haar kon vertellen hoe het was gegaan.

  • Stap 2: Bepaal welke feiten je over je seksueel misbruik ervaring wil vertellen

Bedenk van tevoren goed wat je wil vertellen over het seksueel misbruik. Waar ligt jouw grens? Hoeveel details wil je prijs geven? Voel bij jezelf waar je aan toe bent om te vertellen en wat je liever voor jezelf houdt. De kans is dat ze willen weten met wie het was. Bereid je daar maar alvast op voor. Een andere vraag die je waarschijnlijk kan verwachten is ‘Wanneer is het gebeurd?’ Als je niet wil antwoorden dan zeg je dat. Je kunt ook aangeven dat je er nog niet aan toe bent. Mocht je iets achter de hand willen hebben, schrijf dan een brief, zodat je deze altijd kunt voorlezen of geven.

  • Stap 3: Bepaal waar je wil afspreken

Kies een plek uit waar anderen je niet kunnen storen. Ik vond het prettig om bij mijn familie langs te gaan, zodat ik daarna ook weer weg kon gaan. Maar ben je daarvoor niet in de gelegenheid, omdat je bijvoorbeeld thuis woont, dan kan overdag handig zijn. Zodat je dan altijd even naar buiten kan gaan om een rondje te lopen.

  • Stap 4: Stel niet uit, maar prik een datum

De vierde stap van het ‘stappenplan vertellen over seksueel misbruik’ kan nog wel eens heel lang gaan duren als je niet een datum en een tijd prikt. Wanneer je wacht op het juiste moment dan kan je lang wachten op dit moment. Het juiste moment komt vaak niet en het zorgt ervoor dat je steeds onrustig bent als je met die persoon samen bent. Daarom raad ik je aan om echt (snel) een datum en tijd te prikken! Je kunt bijvoorbeeld appen:

 

  • Vind je het goed als ik vanavond om 20.00 uur even bij je langskom om iets te vertellen?.
  • Kunnen we zaterdagmiddag om 13.00 uur even zitten want ik wil je iets vertellen?

 

Het kan zijn dat je een reactie krijgt zoals: ‘Jahoor is goed, maar waar gaat het dan over?’ Is er iets gebeurd? Hierop kun je antwoorden met ‘Dat leg ik je zaterdagmiddag allemaal uit.’ Zo hoef je nog niet in details te treden en voorkom je dat je al wat prijs geeft. Als het misbruik langer geleden is dan kan je er nog aan toe voegen ‘Het gaat om iets van vroeger.’ Het voordeel hiervan is dat iemand voorbereid is dat je wat komt vertellen en voor jezelf is het een stok achter de deur.

  • Stap 5: Val met de deur in huis

Wanneer je eenmaal bij elkaar zit en het drinken op tafel staat dan steek je van wal. ‘Wat ik je wilde vertellen is, is dat ik 15 jaar geleden seksueel misbruik ben.’ Daarna laat je een stilte vallen, waardoor je de ander de tijd geeft om het slechte nieuws te verwerken. En dan wacht je op de reactie van de ander. Misschien komt er een vraag, misschien wordt iemand verdrietig of juist boos op degene die het veroorzaakt heeft. Je laat deze stilte ook vallen, omdat je anders door blijft praten. Misschien wel vanuit spanning, maar de ander hoort niet wat je zegt. De ander heeft echt tijd nodig om het nieuws te verwerken.

  • Stap 6: Wees TROTS

En nu zijn we aangekomen bij de aller laatste stap van het ‘stappenplan vertellen over seksueel misbruik.’ Het kan zijn dat er bij jou veel spanning loskomt en dat je je verdrietig voelt. Geef jezelf daarom de ruimte om te huilen, want je hebt iets heel naars meegemaakt en al die tijd heb je het voor jezelf gehouden. Misschien was je ook wel bang dat ze er ooit achter zouden komen. En hopelijk, dit gun ik je zo, ben je daarom, wanneer je uit deze situatie bent, ook heel trots op jezelf! En kun je dit ook voelen! TROTS dat je jezelf bevrijd hebt van dit geheim. En TROTS dat je na al die tijd de stilte hebt doorbroken. Maar ook TROTS op jezelf, omdat je voor jezelf bent opgekomen.  TROTS op jezelf dat je weer een stap verder hebt gezet in je helingsproces. Creëer daarom een moment voor jezelf, met een dekentje, misschien een kaarsje, en richt je aandacht naar binnen. Voel en vier je overwinning! You did it!

In mijn volgende blog lees je ‘Waarom helen van seksueel misbruik zo belangrijk is’. 

Of ben je benieuwd naar wanneer je in je liefdesrelatie vertelt over je seksueel misbruik verleden? Lees dan deze blog.

Wil je hulp bij de verwerking van je seksueel misbruik of aanranding ervaring? 

Dan kan ik holistisch therapeut wat voor je betekenen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige. Wil je meer over mij, Gina Spierenburg, weten? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *